3-2024 (117): taristu

HAKATUS
Loodu(s) vs. Taristu. Funktsioonid ruumis või funktsionaalne ruum?
Siim Tuksam

PROJEKT
Elektrilevi koolituskeskus
Kiili, EST
EKA PAKK, Nomad, What If
Annika Valkna

TEGELUS
Crystal Computing (Google Inc., St. Ghislain)
Ivar Veermäe

INTERVJUU
Antoine Picon. Taritu disainipotentsiaal
Sille Pihlak

ESSEE
Maastikutaristu
Andres Levald

ESSEE
Infrastruktuur kui superorganismi vereringe
Hannes Aava

TEGELUS
Energiakoalitsioon
Maxime Cunin

FOTOESSEE
Tuba nr 13
Reinis Hofmanis

UURIMISTÖÖ
Tänavate kitsenemine = linna tihendamine
Helin Kuldkepp

TEGELUS
Meretramm
Villem Tomiste

ESSEE
Milleks uurida Rail Balticut?
Mattias Malk

TEGELUS
Baltic Lines. Rail Baltica kõrval ja ümber
Diāna Mikāne, Paula Veidenbauma

INTERVJUU
Hooletaristu
Liza Goncharenko

TARISTU

Olla olemas tähendab tänapäeval olla ühendatud. Elektri-, sooja-, teede- ja tänavavõrk, internetiühendus ja veevarustus – kõigist neist ristuvatest, osati kattuvatest võrgustikest on saanud justkui inimeste põhiõigus. Seni, kuni need võrgud hästi toimivad, jääb neist sõltuvus märkamatuks – harva peatume, et teadvustada energiat, mis jõuab üle taevalaotuse, maa- ja merealuste trasside ning seinasiseste juhtmete kaudu miljonitesse seadmetesse. Kui aga miski võrgustiku toimimist häirib, olgu selleks türanliku naaberriigi sõjaline rünnak, hindade järsk kallinemine või katastroofilised ilmaolud, avaldub nende struktuuride poliitiline, majanduslik, eetiline ja tihti ka ruumiline mõõde.

„Inimkond on muutmas planeeti enda majandussüsteemi teenindavaks taristuprojektiks,“ ütleb Hannes Aava. Tänapäeva ühiskondade tehniline taristu toimib üldiselt vaid elurikkuse arvelt, kasutades maad, õhku ja vett kui substraati, mille reostamine näib tagasipööratav ja ajutine. Kas praegune alusehitus üldse võimaldab ärakasutamise asemel liikuda koostoimimise poole?

Taristu number koondab endas eriilmelisi vaateid arhitektide rollile säärases asjade korras. Siim Tuksam kutsub üles pöörduma arvutusmudelite poole, mis aitavad kaotada mittetoimivaid erisusi loodu ja tehtu, looduse ja taristu vahel. Andres Levald arvab aga, et hoolimata tehniliste võimete paranemisest napib maastiku liigendamisel teadmisi, oskusi ja tahet. Rail Balticust kirjutades rõhutab Mattias Malk, et igasugune uus tehniline taristu tuleks kavandada nii, et see toimiks ühtlasi sotsiaalse taristuna. Tema seisukohta, et „taristu pole mitte lihtsalt muu toimuva nähtamatu aluskiht, vaid määrab, kuidas me tulevikus koos elame“, jagavad ka ühe Amsterdami naabruskonna elanikud, kes on loomas energiakogukonda.

Disain võimaldab taristut nähtavamaks muuta ning ümbruse, kultuuri ja keskkonna sidemetele tähelepanu tõmmata, ütleb Antoine Picon. Taristus paljastuvad nii koos elamise seosed kui ka võimusuhted ning ehk ka nii mõnigi tulevikuvõimalus.

Peatoimetaja Laura Linsi, toimetaja Madli Kaljuste
Oktoober, 2024

JAGA